О самой популярной версии причин и ходе Третьей мировой, описанной в англоязычной Вики.

В англоязычной Википедии есть сотни версий, из-за чего начнется и как будет проходить Третья мировая война. Одна из самых популярных – Россия начнет завоевание Украины, НАТО ударит по России. Вариант выглядит фантастикой, но в 1981-м в кабинете Тэтчер тоже подготовили план Третьей мировой, когда СССР начнёт вторжение в Германию, а Запад ударит ядерной бомбой по Восточной Европе.

Можно с огромным скепсисом относиться к тревожному ожиданию и неврозу негативных футурологов, но каждый раз спустя десятилетия оказывается, что их картина будущего – жалкое подобие того, что нарисовано в Генштабах ведущих держав. К примеру, именно так вышло с красочным описанием английского Генштаба, как будет проходить Третья мировая война. Но об этом плане ниже, а пока – о самой популярной версии причин и хода Третьей мировой, описанной в англоязычной Вики.

Подробнее:http://www.rosbalt.ru/blogs/2014/01/09/1219166.html

world-war-3
 

хронология развития Третьей мировой войны:

Февраль 7-23: Зимние Олимпийские игры состоятся в Сочи. Во время этого мероприятия мир получает полное представление о путинской России.

13 марта: Белоруссия заявляет о вхождении в состав России. Многие в шоке от этого шага. Россия и Белоруссия были близкими союзниками и пытались сформировать "Союзное государство", но почти никто не ожидал полномасштабной аннексии.

20 мая: Владимир Путин угрожает начать второе вторжение в Грузию, если та будет против референдумов в Южной Осетии и Абхазии об их статусе.

28 мая: Барак Обама объявляет, что угрозы Путина неприемлемы и угрожает принять ответные меры военного плана, если Путин вторгнется в Грузию.

12 сентября: Путин снова угрожает Грузии, и на этот раз дает крайний срок для референдума – 1 октября.

13 сентября: Обама поднимает красный телефон в Овальном кабинете и призывает Путина опомниться. Он просит созвать конференцию в Санкт-Петербурге для обсуждения кризиса на Кавказе. Путин принимает предложание.

Сентябрь 22-30: Обама, премьер-министр Великобритании Дэвид Кэмерон, президент Франции Франсуа Олланд, канцлер Германии Ангела Меркель, президент Китая Си Цзиньпин и иранский верховный лидер Али Хаменеи встречаются с Путиным в Санкт-Петербурге для обсуждения кризиса. В конце концов, они все соглашаются с проведением референдума в Южной Осетии и Абхазии.

1 октября: Южная Осетия и Абхазия голосуют за присоединение к России.

4 ноября: Промежуточные выборы в США. Республиканцы получают квалифицированное большинство в Палате представителей и незначительное большинство в Сенате.

7 ноября: посол России в Польше Владимир Гринин убит активистом, протестующим против нарушения прав геев в России. В этот же день происходит покушение на Путина, и он едва выживает. Убийство посла Гринина и покушение на Путина провоцирует массовые беспорядки в Москве, инспирированные радикальной оппозицией. Беспорядки происходят и в других городах России.

8-10 ноября: Беспорядки продолжаются. Путина в эти дни никто не видел и не слышал, что порождает волну слухов о его смерти. В конце концов, беспорядки подавлены, в ходе их разгона погибли 873 человека, более 90 тысяч человек арестованы.

11 ноября: Путин делает свое первое публичное выступление после покушения. Он объявляет о введении военного положения, запрещает левые и либеральные партии, чтобы "сохранить единство страны и безопасность. Он утверждает, что "беспорядки на самом деле это происки Запада, и Россия выиграла эту войну у него".

6 декабря: министр иностранных дел Польши Радослав Сикорский говорит министр иностранных дел России Александру Яковенко, что Польша признаёт Восточную Азию в качестве эксклюзивной сферы влияния России.

31 декабря: Американские войска уходят из Афганистана.

2015 год

1 января: Сформирован Евразийский союз. В него вошли Молдавия, Армения, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Кыргызстан. Западные СМИ дают ему название "Новый Советский Союз".

23 января: В США появляется утечка о том, что Россия планировала вторгнуться в Латвию в феврале 2015-го. Эта информация приводит к существенному изменению политики США в отношении России.

27 января: Владимир Путин отдает приказ о двукратном увеличении ВМФ России к 2020 году.

6 февраля: президент Обама напоминает Путину, что согласно статьи V Устава НАТО если Россия попытается расширить своё влияние на Восточную Европу, то США будут вынуждены применить военную силу.

26 февраля: Президентские выборы проводятся на Украине. Ни один из кандидатов не получает абсолютного большинства голосов, и во второй тур выходят Виктор Янукович и анти-русский оппозиционный кандидат Виталий Кличко.

14 марта: Россия объединяет территории Северной Осетии и Южной Осетии, чтобы сформировать марионеточное государство под названием просто "Осетия". Строй в Осетии определяется как "православная теократия", и там сразу переходят к борьбе против геев, мусульман-суннитов и коммунистов. США отказываются признавать Осетию.

15 марта: Россия оккупирует Грузию в нарушение Договора Санкт-Петербурга. Грузия становится марионеточным государством России.

17 марта: Президент Обама проводит экстренное совместное заседание Конгресса, и заявляет, что США будут теперь проводить политику абсолютной нетерпимости в отношении агрессии России.

18 марта: Россия и Турция фактически находятся в состоянии войны, когда турецкие военные корабли открыли огонь по российским военным кораблям в Черном море. Турция утверждает, что была вынуждена пойти на этот шаг, перехватив сигнал от российских кораблей, что те получили приказ начать блокаду Восточного Средиземноморья, чтобы предотвратить поставки американского оружия сирийским боевикам.

19 марта: Проходит второй тур выборов на Украине, и Кличко объявлен победителем. Россия отказывается признать результаты.

20 марта: Россия объявляет, что если Кличко будет приведен к присяге, Россия будет вынуждена заявить претензии на косу Тузла в Керченском проливе и Сарыч. Начинается экстренный саммит НАТО в Брюсселе. На запрос Турции оказать ей военную помощь против России НАТО отказал. Это стало началом разрыва Турции и НАТО.

21 марта: Путин созывает специальную сессию Думы. Он повторяет свои претензии на Тузлу и Сарыч, а также объявляет, что если Кличко будет приведён к присяге, то Россия выйдет из российско-украинского договора о военно-морской базе в Севастополе, из газового договора 2010 года и из договора о мире и дружбе 1997 года.

23 марта: Россия и Египет подписали военный договор об альянсе двух стран. Президент Путин сурово предупреждает врагов Египта и заявляет, что нападение на Египет будет рассматриваться как нападение на Россию.

25 марта: осетинские силы атакуют курдских мусульманских беженцев, прибывающих в Азербайджан. Аль-Каида объявляет войну Осетии.

27 марта: В Пакистане совершён переворот. К власти приходит прозападный Имран Хан, он объявляет о дерадикализации страны и улучшении отношений с Западом. Он также препятствует операциям Аль-Каиды в России.

31 марта: НАТО заявляет, что он будет гарантировать защиту суверенитета Украины.

2 апреля: Сирийская гражданская война заканчивается победой повстанцев. Новое правительство рвёт все связи с Россией.

5 апреля: Иранское правительство свергнуто Партией зелёных (шиитских радикалов).

11 апреля: Турция покидает НАТО.

14 апреля: Осетинские силы соглашаются на прекращение огня с Аль-Каидой.

28 апреля: Путин отказывается от всех договорённостей по СНВ.

6 мая: Бывший президент СССР Михаил Горбачев, который эмигрировал после беспорядков в ноябре прошлого года, на встрече с президентом Обамой в Белом доме заявляет, что российские и турецкие правительства тайно начинают сближение с целью раздела Восточной Европы между собой.

17 мая: Финляндия, Япония и Ливан отвергают российские предложения о заключении пактов о ненападении.

21 мая: На Украине закончен пересчёт голосов. Кличко объявлен победителем приведён к присяге.

22 мая: Иран присоединяется к ОДКБ.

10 июля: Внеочередное заседание стран НАТО проходит в Брюсселе. НАТО принимает резолюцию с обещаниями защитить Украину от любого российского нападения. В тот же день ЕС принимает аналогичную резолюцию.

23 августа: Россия и Турция подписывают пакт о ненападении, этим предписывается прекратить вмешательство Турции в интересы России на Украине.

25 августа: Путин на неделю задерживает военное наступление на Украину в ответ на иранские угрозы выйти из ОДКБ, если Россия нападёт на Украину.

1 сентября: Россия нападает на Тузлу в Керченском проливе и Сарыч и Севастополе. Бои вскоре начинаются на востоке Украины, совершается полномасштабное вторжение на Украину.

3 сентября: НАТО и ЕС объявляют войну России. Третья мировая война уже началась.

4 сентября: НАТО вторгается в Турцию.

6 сентября: Пакистан, Иран и Ливан соглашаются помочь НАТО и ЕС в борьбе с Россией
Подробнее:http://www.rosbalt.ru/blogs/2014/01/09/1219166.html
 


Timeline: Countdown to War

2014

  • January 1: Happy New Year!
  • February 7-23: The Winter Olympics take place in Sochi, Russia. During this event, the world gets a major glimpse of Putin's Russia. 
  • March 13: Belarus is annexed into Russia. Many are shocked by this move. It wasn't a secret that Russia and Belarus were close allies and were attempting to form a "Union State," but almost nobody expected a full-blown annexation.
  • April 20: Happy Easter.
  • May 20: Vladimir Putin threatens to launch a second invasion of Georgia unless South Ossetia and Abkhazia are allowed to participate in a referendum on their status.
  • May 28: Barack Obama announces that Putin's threats are unacceptable and threatens to retaliate militarily if Putin invades.
  • September 12: Putin again threatens Georgia, and this time gives a due date for the referendum: October 1.
  • September 13: Obama picks up the Red Phone in the Oval Office and calls Putin. He requests a conference in St. Petersburg to discuss the crisis. Putin accepts.
  • September 22-30: Obama, British Prime Minister David Cameron, French President Francois Hollande, German Chancellor Angela Merkel, Chinese President Xi Jinping, and Iranian Supreme Leader Ali Khamenei meet with Putin in St. Petersburg to discuss the crisis. In the end, an agreement to hold a referendum is made.
  • October 1: South Ossetia and Abkhazia vote to join Russia. The outcome results in worldwide protests against Obama's perceived inability to strongly back up American allies.
  • November 4: The 2014 midterm elections are held. The Republicans gain a supermajority in the House and a slight majority in the Senate.
  • November 7: Russian ambassador to Poland Vladimir Grinin is assassinated by a disgruntled gay rights activist in Warsaw. Meanwhile, Putin narrowly survives an assassination attempt during the annual Russian Honor Parade in Red Square. The assassination of Grinin and the assassination attempt on Putin spark a massive race/political riot in Red Square, that rapidly spirals out of control and spreads to the rest of Moscow. Smaller riots take place in other Russian cities. 
  • November 8-10: The rioting continues. During the rioting, there is talk in the West about the possibility of Putin being overthrown if the riots turned on the government. Putin is neither seen nor heard from in the press during this time, leading to rumors that the assassination attempt was in fact successful. In the end, the riots result in 873 deaths on over 90,000 arrests.
  • November 11: Putin makes his first public appearance since the assassination attempt by calling a special session of the Kremlin. Putin declares martial law, bans the Communist Party, and bans all Western-affiliated and liberal progressive groups in the country "to preserve Russian unity and security." He claims that the riots was in fact a proxy war between Russia and the West and "quite simply, Russia won that war."
  • November 27: Happy Thanksgiving.
  • December 6: Polish foreign minister Radoslaw Sikorski tells Russian Foreign minister Alexander Yakovenko that Poland now recognizes East Asia as Russia's exclusive sphere of influence. This statement is a major factor in Russian policy in 2015.
  • December 25: Merry Christmas.
  • December 31: Happy New Year's Eve. Meanwhile, US troops withdraw from Afghanistan.

2015

  • January 1: Happy New Year. The Eurasian Union is formed, and as a result Russia basically annexes Moldova, Armenia, Azerbaijan, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, and Kyrgyzstan. Western Media nicknames the EAU "the New Soviet Union."
  • January 3: The 114th Congress begins.
  • January 23: The United States is caught in the grip of the "Latvian War Scare." Misinformation is leaked to the effect that Russia planned to invade Latvia in February with the aim of using Latvian air-fields to launch a strategic bombing offensive against Western Europe in the event of a future war. This incident leads to a major change in US policy toward Russia.
  • January 24: Russia establishes the National Immigration Office with its main headquarters located in Minsk.
  • January 27: Vladimir Putin orders the Russian Navy to begin an expansion program with the goal of returning to its pre-1991 size by 2020.
  • February 6: President Obama sternly reminds Vladimir Putin during his State of the Union Address that Article V of the NATO Charter is not obsolete, and if Russia attempted to expand into Eastern Europe, the United States will respond with military force. This is the first time since the Cold War that either side (U.S. vs. Russia) explicitly threatened to attack the other.
  • February 26: Presidential elections are held in Ukraine. No candidate gets an absolute majority, and a runoff between pro-Russian incumbent Viktor Yakunovych and anti-Russian opposition candidate Vitali Klitschko is scheduled for March 19.
  • March 14: Russia merges the territories of North Ossetia and South Ossetia to form a puppet state simply known as "Ossetia." Ossetia is a Russian Orthodox theocracy that immediately proceeds to engage in anti-gay, anti-Sunni Muslim, and anti-Communist pogroms. The United States refuses to recognize it as a state.
  • March 15: Russia occupies Georgia in violation of the Treaty of St. Petersburg. The Georgians do not put up any organized resistance due to a lack of morale. Georgia becomes a puppet state of Russia.
  • March 17: President Obama calls an emergency joint session of Congress, and states that the United States will now not just have a zero-tolerance policy for Russian attacks on NATO members, but also have such a policy for ANY Russian attack on another country (with the exception of armed conflicts in which Russia was attacked first).
  • March 18: The "Turkish War Scare" occurs. Russia and Turkey almost go to war when Turkish naval ships fire on Russian naval ships in the Black Sea. Turkey claims that it had intercepted signals between the ships that implied that Russia was planning to form a blockade of the Eastern Mediterranean to prevent American arms from reachin anti-Assad forces in Syria. Russia denies this claim.
  • March 19: A runoff election occurs in Ukraine, and Klitschko is declared the winner. Russia refuses to recognize the results. Neither do Yakunovych's supporters, who start mass protests and demand a recount.
  • March 20: Russia announces that if Klitschko is sworn in, Russia will be forced to become more aggressive with its claims for Tuzla Island, the Strait of Kerch, and Sarych, all which are administered by Ukraine. Meanwhile, an emergency summit of NATO is held in Brussels. Turkey's request for a military response is denied, severely damaging Turkey's relations with the other NATO members. 
  • March 21: Putin calls for a special session of the Duma. He repeats his claims on Tuzla Island, the Strait of Kerch, and Sarych, and also announces that if Klitschko is sworn in, Russia will withdraw from the Russian-Ukrainian Naval Base for Gas Treaty of 2010 and the Peace and Friendship Treaty of 1997, whose combined terms allow Ukraine to have undisputed ownership of the port of Sevastopol until 2042. 
  • March 23: Russia and Egypt sign a military alliance treaty. Russian President Vladimir Putin sternly warns Egypt's enemies and declares that an attack on Egypt will be considered the same as an attack on Russia.
  • March 25: Ossetian forces attack Kurdish Muslim refugees coming into Azerbaijan. Al- Qaeda declares war on Ossetia.
  • March 27:  In Pakistan, Manmoon Hussain and Nawaz Sharif are deposed in a civillian coup d'etat. Imran Khan takes power, and vows to de-radicalize the country and improve relations with the West. He also cuts off al ties with Russia.
  • March 31: March 31: NATO declares that it will "guarantee" its protection of Ukraine's sovereignty.
  • April 2: The Syrian Civil War ends with a rebel victory. The new government cuts of all ties with Russia.
  • April 5: The Iranian government is overthrown by the Green Party.
  • April 10: Turkey is found to have given over 2 billion dollars worth of military equipment to Russia.
  • April 11: Turkey leaves NATO.
  • April 14: Ossetian forces agree to a ceasefire with Al-Qaeda.
  • April 23: The Ukrainian Constitutional Court orders a recount of the election.
  • April 28: Putin calls for a special session of the Duma. During his speech, he renounces all START treaties.
  • May 6: Former Soviet President Mikhail Gorbachev, who self-exiled himself from Russia after the November Riots last year, meets with President Obama at the White House. He tells him  that the Russian and Turkish governments are secretly beginning a rapprochement with the aim of dividing Eastern Europe between them. Gorbachev also speaks of Russian economic problems which he states were threatening the survival of the Putinist regime, and advises that if a firm stand is made for Ukraine, then Putin will be deterred from war.====
  • May 17: Finland, Japan, and Lebanon reject Russian offers of non-aggression pacts.====
  • May 21: The recount is finished. Klischko is declared the winner and is re-sworn in.
  • May 22: Iran joins the CSTO.
  • July 10: An emergency meeting of the NATO countries is held in Brussels. NATO passes a resolution vowing to protect Ukraine from any Russian attack. The same day, the EU passes a similar resolution.
  • August 23: Russia and Turkey sign a non-aggression pact, ending the possibility of Turkish intervention in an attack on Ukraine.
  • August 25: Putin delays the attack on Ukraine by a week in response to Iranian threats to withdraw from the CSTO if Russia attacked Ukraine.
  • September 1: Russia launches attacks on Tuzla Island, the Strait of Kerch, Sarych, and Sevastopol. The fighting rapidly escalates and turns into a full-scale invasion of Ukraine.
  • September 3: NATO and the EU declare war on Russia. World War III has begun.
  • September 4: EU forces invade Turkey, with the backing of the U.S government.
  • September 6: Pakistan, Iran and Lebanon agree to help NATO and the EU in the fight against Russia.

http://future.wikia.com/wiki/Scenario:_World_War_III_(Obama_vs._Putin)